Lehdistötiedotteet
 Lehdistötiedotteet
 

 
HY: Suomalaistutkijat varoittavat masennuslääkkeen ja kipulääkkeen vaarallisesta yhteisvaikutuksesta

Lähettäjä: 04/05/2004 04:35 PM

Helsingin yliopisto
Viestintä

Tiedote 5.4.2004


Suomalaistutkijat varoittavat vaarallisesta yhteisvaikutuksesta
masennuslääkkeen ja lihasrelaksantti-kipulääkkeen välillä

Helsingin yliopiston tutkijaryhmä havaitsi, että kauppanimellä Fevarin tunnettu masennuslääke yli 30-kertaistaa Sirdalud-lihasrelaksantti-kipulääkkeen pitoisuuden veressä. Tämän seurauksena Sirdaludin vaikutukset lisääntyvät voimakkaasti: mm. verenpaine laskee vaarallisen matalalle. Molemmat lääkkeet ovat yleisessä käytössä reseptilääkkeinä.
Professori Pertti Neuvosen ja dosentti Janne Backmanin johtamassa koehenkilöillä tehdyssä tutkimuksessa Sirdaludin (vaikuttava aine titsanidiini) pitoisuudet nousivat Fevarinin (vaikuttava aine fluvoksamiini) vaikutuksesta keskimäärin 33-kertaisiksi, eräillä henkilöillä jopa yli 100-kertaisiksi. Samalla Sirdaludin vaikutukset keskushermostoon (mm. väsymys) ja verenkiertoon lisääntyivät huomattavasti.
Huolestuttavinta oli verenpaineen erittäin voimakas lasku. Tarkassa valvonnassa olleiden koehenkilöiden verenpaine laski 1-2 tunnin kuluessa yhden Sirdalud tabletin (4 mg) ottamisen jälkeen tasolle 80/46 mmHg ja jopa sen alle. Näin voimakas veranpaineen lasku voi olla hengenvaarallista varsinkin vanhuksilla ja sydänpotilailla. Tämä uusi ja yllättävä yhteisvaikutushavainto selittää eräitä muitakin Sirdaludin käyttöön liittyneitä haittavaikutuksia.

Sirdalud on sveitsiläisen Novartis-lääketehtaan valmistama reseptilääke, joka on ollut käytössä jo noin 20 vuoden ajan. Sirdaludia käytetään mm. äkillisten ja kroonisten selkäkipujen hoitoon erityisesti tilanteissa, joissa kipuun liittyy liiallista lihasjännitystä. Suomessa lähes 10 000 potilasta käyttää päivittäin Sirdaludia. Fevarin on hollantilaisen lääketehdas Solvay Pharmaceuticalsin valmistama masennuslääke, joka tuli käyttöön v. 1990. Fevarinia käyttää Suomessa päivittäin noin 5 000 potilasta. Koska kroonista kipua ja masennusta esiintyy samoilla potilailla ja koska masennuslääkkeet tehoavat myös kiputiloihin, voi Sirdaludin ja Fevarinin yhteiskäyttö olla vieläkin yleisempää kuin em. luvuista olisi pääteltävissä.

Yhteisvaikutuksen havaitseminen oli pitkän ”salapoliisityön” ansiota. Ensin suomalaistutkijat selvittivät koeputkiolosuhteissa, että titsanidiinin metabolia (”hajoaminen”) ihmisen maksasoluissa tapahtuu lähes yksinomaan yhden entsyymin (CYP1A2) vaikutuksesta ja että fluvoksamiini estää voimakkaasti titsanidiinin metaboliaa. Näiden koeputkitulosten selvittyä tutkimusryhmä suunnitteli ja toteutti nyt julkaistun tutkimuksen, jossa tarkassa valvonnassa annettiin terveille koehenkilöille näitä kahta lääkettä, joiden välillä havaittiin voimakas yhteisvaikutus. Tämä yhteisvaikutushavainto ja sen syntymekanismin selvittäminen on jo käynnistänyt jatkotutkimuksia, joissa selvitetään eräiden muiden lääkkeiden mahdollista yhteisvaikutusta Sirdaludin kanssa.

Tutkimus on juuri julkaistu lääkealan arvostetuimman tiedelehden, yhdysvaltalaisen Clinical Pharmacology & Therapeutics'in huhtikuun numerossa (Granfors Marika T, Backman Janne T, Neuvonen Mikko, Ahonen Jouni, Neuvonen Pertti J: Fluvoxamine drastically increases concentrations and effects of tizanidine: A potentially hazardous interaction. Clinical Pharmacology & Therapeutics 2004;75: 331-341).

Lisätietoja:
Professori, ylilääkäri Pertti Neuvonen
Kliinisen farmakologian yksikkö, Helsingin yliopisto ja HYKS
Puh. 09 - 471 73315 tai 0400 873 005
Sähköposti pertti.neuvonen@hus.fi
tai
Dosentti, erikoislääkäri Janne Backman
Kliinisen farmakologian yksikkö, Helsingin yliopisto ja HYKS
Puh. 09 - 471 73914 tai 040 571 2730
Sähköposti janne.backman@hus.fiYstävällisin terveisin

Päivi Lehtinen
Meilahden kampustiedottaja

Puh. (09) 191 25495
GSM 050 406 2043
Email paivi.m.lehtinen@helsinki.fi